Eilen tehtiin 8. inseminaatio. Jouduin menemään klinikalle taas yksin, kun Reeta oli töissä. Klinikalla kaikki jo päivittelevät tätä meidän tilannetta, että miten nyt ei ota millään onnistuakseen. Munasarjassa näkyi yksi iso follikkeli, joka ei kylläkään ollut vielä puhjennut, vaikka olimme pistäneet irrotuspistoksen (Pregnyl) edellisenä aamuna kuuden jälkeen. Inseminaation ajoitus ei siis ollut paras mahdollinen. Sitten lääkäri tarkasti vielä kohdun ja huomasi, että kohdun yläosassa näkyy pyöreä limakalvomuutos, polyyppi, halkaisijaltaan 5mm. Luulen, ettei lääkärikään uskonut siihen, että raskautuisimme tästä yrityksestä. Hän kirjoitti valmiiksi uuden Gonal F reseptin ja lisäsi annostusta niin, että tavoitteena olisi saada kypsymään 2 follikkelia (tutkimukset kuulemma tukevat tätä). Polyyppi on kokonsa puolesta juuri niillä rajoilla, että tarvitseeko sille tehdä mitään. Sitä on kuitenkin seurattava. Lääkäri ehdotti, että jollei raskaus tästä yrityksestä onnistu, minulle tehdään uusi hysterosonografia (eli samanlainen toimenpide kuin munanjohtimien aukiolotutkimus). Muutoin ohjeistukset kuuluivat niin, että Lugesteroni aloitetaan entisellä annostuksella 3 vrk:n kuluttua ja raskaustestipäivä on 8.12. mikäli kuukautiset eivät ole siihen mennessä alkaneet.
Noin kolmen tunnin päästä inseminaatiosta, ollessani jo töissä, minulle tuli kovat menkkakipumaiset kivut alavatsalle ja selkään. Nappasin niihin Buranaa ja Panadolia ja kivut kyllä rauhoittuivat lääkkeillä, mutta ihmettelen silti, mistä ne johtuivat. Mietin, että liittyisikö tuo munarakkulan puhkeamiseen, jota en kylläkään aiemmissa kierroissa ole edes huomannut.
Illalla kertasin sitten Reetalle koko päivän, näytin lääkärin antaman ultraäänikuvan polyypista (tässä vaiheessa tätä touhua olisi kiva katsella jotain ihan muita uä-kuvia kuin jotain limakalvomöykkyä!!!). Tänään aamulla sitten googlettelin, että mitä tuo polyyppi käytännössä tarkoittaa, ja mielialani onnistumisen suhteen laski entisestään.
Tässä Therapia Fennican teksti polyypeista:
Kohdun rungon ja kaulaosan polyypit ovat yleisiä. Tutkimusten mukaan prevalenssi on jopa 24 %. Yleisimpiä polyypit ovat 40-50-vuotiailla. Polyypit alkavat usein fokaalina hyperplasiana, josta vähitellen muodostuu varsinainen polyyppi. Polyypit eivät ole syövän esiasteita, mutta niihin liittyy pahanlaatuisuuden riski, joka on noin 0,5 %
Useimmiten polyypit ovat oireettomia sekä kohdun rungossa että kaula-osassa. Oireina ovat useimmiten vuotohäiriöt, kuten myoomissakin. Lisäksi saattaa esiintyä epäsäännöllistä vuotoa sekä runsasta ja/tai pitkittynyttä vuotoa. Kohdunkaulan polyypit voivat alkaa vuotaa yhdynnässä tai aiheuttaa Papa-muutoksia.
Kohdunkaulan polyypit diagnosoidaan useimmiten vuoto-oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Papanäytettä otettaessa kohdunkaulasta pilkistävä polyyppi on useimmiten helppo todeta. Kohtuontelon polyypit diagnosoidaan oireiden perusteella tehtävän ultraäänitutkimuksen perusteella. Tällöin nähdään paksuuntunut endometrium, joka voi olla myös epätasainen. Tutkimusta voidaan tarkentaa hysterosonografialla, jossa kohtuonteloon ruiskutetaan keittosuolaliuosta. Neste menee polyypin ympärille ja tyypillinen nesteen ympäröimä tihentymä on helpompi havaita. Hysteroskopialla voi myös hyvin ja luotettavasti diagnosoida polyypin.
Erotusdiagnostisia ongelmia polyypin suhteen voivat muodostaa endometriumin hyperplasiat ja syövät.
Kohdunkaulan polyypit poistetaan useimmiten polyyppipihdeillä kiertämällä. Kohdunrungon polyypit poistetaan kaavinnalla tai luotettavammin hysteroskopiassa resektiolla. Poistetut polyypit kannattaa lähettää aina patologille tutkittavaksi.
Lisägoogletuksilla löysin keskustelupalstainformaatiota, jossa todettiin polyyppien voivan olla syy lapsettomuuteen, aiheuttavan keskenmenoja tai raskaudenaikaisia vuotoja, jotka johtavat keskenmenoon, jollekin lääkäri oli kertonut, että polyyppi toimii kierukan tavoin ja estää raskautumisen. Joku kertoi, että ultrassa oli nähty vain yksi polyyppi, mutta kohduntähystyksessä oltiinkin huomattu, että koko kohdun seinämä oli täynnä, vieri vieressä pieniä polyyppeja. Kerrassaan mahtavaa. Josko tässä sitten olisi syy siihen yhteen kohdunulkoiseen ja niihin kuuteen epäonnistumiseen? Ja jos polyyppi tarvitsee poistaa (mitä itse kannatan, h*lvettiin se sieltä häiritsemästä!), pitkittyy tämä projekti taas entisestään, kun ensin odotetaan pääsyä julkiselle ja sitten odotetaan toimenpiteen jälkeen taas yksi kuukautiskierto jne…
Nyt alkaa todella masentaa. Nyt mieleen alkavat nousta kysymykset, jotka alkavat sanalla ”Miksi….?”. Nyt kaikki tuntuu niin tervassa tarpomiselta, etten jaksa enää kaivaa toivoa ja optimistisuutta esiin.
Ps. Anteeksi alun sekavahko teksti, sekavahko on mielentilakin…..
Gonal-F, hysterosonografia, inseminaatio, klinikkakäynti, Lugesteron, masennus, polyyppi, Pregnyl
Kiitos Anne vinkistä! Viisas netti kertoi, että ko. lääke saattaa estää ovulaation. Sama koskee mm. Aspirinia ja ketoprofeiinia sisältäviä lääkeaineita.
Mua on kehoitettu välttämään ibuprofeenia sisältäviä särkylääkkeitä (esim. Just buranaa ovulaation ja mahd. Hedelmöittymisen aikana. Voi vaikeuttaa asioita. Viisas netti tietänee enemmän. Panadolia saa popsia, mutta mulla ei kyllä auta särkyyn.