Kävimme keskustelemassa Väestöliitolla jatkosuunnitelmista. Lääkärimme oli vahvasti sitä mieltä, että inseminaatioita luonnonkierrolla ei kannata enää jatkaa kun niitä on takana jo niinkin monta eikä tulosta ole tullut. Näin jatkaminen olisi vain turhaa ajan- ja rahanhukkaa. Hän ehdotti, että aloittaisimme hormonihoidot tueksi. Koeputkihedelmöitystä hän piti tässä vaiheessa ylihoitamisena, ja raskaana ja kalliinakin hoitomuotona kun mitään selkeää syytä epäonnistumisille ei ole tiedossa. Päädyimme siis hormoneihin. Lääkäri ehdotti Clomifenia, minä epäröin. Mieleeni tulivat Reetan hoidot. Hän sai Clomifenista mittavat vaihdevuosioireet: kuumia aaltoja, ärtyisyyttä jne. Lisäksi Clomifen aiheutti sen, että follikkeleita kypsyi 5 eikä inseminaatiota voitu tehdä niiden paljouden vuoksi. Lääke vaikutti myös seuraavaan kiertoon. Lisäksi hormonit saattoivat edesauttaa sitä, että Reetan endometrioosi niin sanotusti räjähti käsiin. Keskustelimme endometrioosista. Minullakin on ollut kivuliaita ja runsaita kuukautisia ja satunnaisia alavatsakipuja eikä ultraäänellä näe, onko minulla endometrioosia vai ei ennen kuin munasarjoihin tulee muutoksia. Pelkään, että minulle käy kuin Reetalle ja mahdollinen endometrioosi yltyy. Lääkärimme mukaan munasarjojen ylireagoiminen Clomifeniin on harvinaista, ja vaikutuksia endometrioosin räjähtämiselle on vaikea arvioida. Hän totesi, että joissain tapauksissa hormonihoito on endometrioosille kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Näin ilmeisesti siis Reetalla, joskin tämä on myös harvinaista. Lääkäri esitti vaihtoehtona pistoshoidon, Gonal-F nimisen lääkkeen. Tämä lääke on Clomifenia kalliimpi, mutta tulokset ovat olleen hiukan parempia eikä haittavaikutuksena tule vaihdevuosioireita. Gonal-F on ”follikkelia stimuloiva hormoni” (FSH), jonka tarkoituksena olisi meidän tapauksessamme auttaa munasolua kypsymään sekä valmistaa ja vahvistaa kohdun limakalvoa vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Yleisesti Gonal-F-valmistetta käytetään:
Yleinen haittavaikutus on se, että lääke aiheuttaa munasarjakystia.
(www.lääkeinfo.fi)
Päädyimme siihen, että aloitamme Gonal-F:n seuraavassa kuukautiskierrossa (lääke aloitetaan vuodon kolmantena päivänä) ja yritämme sitten inseminaatiota lääkkeen avustuksella. Tueksi aloitetaan myös Lugesteron-emätinpuikot, jotka aloitetaan heti inseminaation jälkeen ja jatketaan kuukautisiin saakka (tai 9.-11. raskausviikolle saakka). Gonal-F annostellaan injektiokynällä, hinta on noin 150 euroa ja Lugesteron maksaa n. 17 euroa/pakkaus.
Mutta, ennen seuraavaa kuukautiskiertoa on tulossa vielä yksi ovulaatio jonka ajattelimme hyödyntää vielä luonnonkierrolla, ellei ovulointi osu viikonlopulle. Kaikki tilaisuudet kannattaa kuitenkin käyttää!
Clomifen, endometrioosi, FSH, Gonal-F, hedelmöityshoidot, hormonit, inseminaatio, klinikkakäynti, Lugesteron, luonnonkierto
mielelläni tätä luen ja itsekkin seuraillut myös muiden kirjotuksia mutta jotenkin te tunnutte melkeimpä tutuilta ja jotenkin niin aidosti kirjoitat et ah! Ihana lukea tätä. Ihmeen vähän teillä mennyt rahaa. Tai siis jotenkin kuvittelin että olisi vielä kallimpaa. Toki tuokin suuri raha. Itsellä ei noista hoidoista mitään tietoa kun oli tosiaan koti-inseminaatio… Ja kohta 2 v tyttö tuolla tyytyväisenä nukkuu 🙂
Kiitokset tsemppauksesta ja iso kiitos kommentista! 🙂 Aina yhtä kivaa kun joku kommentoi ja vielä kivempaa kun seurailet blogiani!
Rahaa on kulunut tähän mennessä reilut 5000 euroa (plus ovulaatiotestitikut ja lääkkeet), toinen mokoma meillä olisi vielä ”jemmassa”, mutta sen jälkeen alkaa tekemään kyllä rahallisesti tiukkaa! Toivottavasti siihen asti ei tarvitse kuitenkaan mennä!
toivottavasti teillä pian nappaa ja loppuis noi hoidot. Rankkaa pelkkä lukeminen jo. Paljonko noin suurinpiirtein teillä on mennyt rahaa nyt hoitoihin? Jos suinkin vaan jaksat ja kerkeät kirjoittaa niin kirjoita ihmeessä. Todella mukava lukea vaikka kuten sanoinkin myös rankkaa mutta aina odotan sitä lukua milloin tulee se päivä että vauva tulee! 🙂 edelleen paljon onnea yrityksiin